Масло солодковершкове

Масло солодковершкове виробляється виключно з натуральних вершків, отриманих з коров'ячого молока.

Натуральне масло буває солодковершковим або кисловершковим. Різниця лише в тому, що кисловершкове масло робиться із сквашених вершків чистими культурами молочнокислих бактерій і має специфічний злегка кислий смак. Згідно ДСТУ 4399 : 2005 зміст в маслі інших компонентів немолочного походження виключено. Якщо в масло додається рослинний жир (а його доля може досягати до 90%) - цей продукт називається спрэд і робиться він так само по ДСТУ, але тільки під іншим номером 4445: 2005.

Звертайте увагу при купівлі масла на номер нормативного документу - натуральне масло виготовляється по ДСТУ 4399 : 2005.

На комбінаті виготовляють масло солодковершкове по ДСТУ 4399 : 2005. Цим нормативним документом чітко регламентується виробництво масла тільки з вершків, отриманих з коров'ячого молока. Залежно від виду масла використовується 21,5-24,5 літра свіжого коров'ячого молока.

Для виробництва масла солодковершкового використовують вершки до 46% жиру. Ці вершки отримують з коров'ячого молока методом сепарації - розділення молока на вершки і знежирене молоко.

Отримані вершки пастеризують, охолоджують до температури не більше 10°С і витримують від 7 до 15 годин залежно від сезону і температури вершків. Цей процес називається дозріванням і сприяє кращому збиванню вершків.

Збивання вершків - основний етап технології виробництва масла. В процесі збивання вершків утворюється масляне зерно і пахта (українською мовою "маслянка"), яка має високу біологічну цінність з вмістом жиру не більше 0,7%. Масляное зерно - це переважно молочний жир і волога. Масляне зерно промивається водою і відбувається його пресування.

Масло солодковершкове виготовляється двох видів: "Селянське" 73% жиру і Екстра 82,5% жиру. Відмінність тільки у вмісті молочного жиру. Відповідно чим вище вміст молочного жиру, тим менше міститься вологи в маслі.

Фасується масло в кашовану фольгу масою нетто 200 грам, або в картонні ящики з вкладишем (поліетилен або пергамент) моноблоками по 20 кілограм. Масло в моноблоках спрямовується тільки на кондитерські фабрики або фабрики морозива. Якщо на ринку Ви зустрінете вагове масло виробництва ПрАТ "Куп'янський МКК" - Вас обманюють. До супермаркетів, магазинів, на ринки масло поставляється під ТМ "Заречье" тільки в кашованій фользі.

Натуральна масло у відмінності від спрэда:

- не має яскраво вираженого аромату в охолодженому стані;

- має білий (у осінньо-зимовий період) або жовтий відтінок (весняно-літній період);

- при температурах нижче 5°С стає твердим, при відрізанні відколюється або кришиться.

*У цьому технологічному процесі розглянуті ключові етапи виробництва масла солодковершкового. Виробництво масла солодковершкового на ПрАТ "Куп'янський МКК" відповідає державному стандарту України і технологічним інструкціям затверджених на комбінаті залежно від виду продукції.