Молоко згущене

Виробництво Молочних консервів згущених з цукром - один з самих трудомістких і енерговитратних процесів у виробництві молочних продуктів.

Вони мають високу поживну цінність оскільки є концентрованим молоком з якого видалили частину вологи шляхом випарювання, цукор і лактозу (молочний цукор). Саме консервація цукром дозволяє зберігати згущене молоко такий тривалий час - до 12 місяців. В якості наповнювача для згущеного молока використовується какао-порошок, або натуральна смажена кава сортів "Арабика" і «Рабуста».

Для виробництва згущеного молока використовується пастеризоване молоко, яке спрямовується у вакуум-апарати для згущування. Температура кипіння молока у вакуум-выпарных апаратах впродовж усього процесу згущування підтримується не більше 80°С. За рахунок розрідженого стану усередині апарату молоко кипить при температурі менше 100°С - тому у готового згущеного молока немає присмаку кип'ячення.

Цукор в згущене молоко вноситься в молочну суміш безпосередньо перед процесом згущування.

Згущування молока закінчується досягши певного рівня вологи в молочній суміші, після цього направляють у вакуум-охолоджувач, де згущене молоко охолоджується і додається лактоза.

Лактоза - це молочний цукор. Її додають в згущене молоко для відвертання утворення кристалів цукру під час зберігання готового продукту.

Після закінчення технологічного процесу згущене молоко спрямовується на розфасовку у жерстяні банки, упаковку Doy - pack, поліамідний рукав або промислову тару.

Залежно від виду згущеного молока і упаковки цей продукт зберігається від 5-ти до 12-ти місяців.

*У цьому технологічному процесі розглянуті ключові етапи виробництва згущеного молока. Виробництво молочних консервів згущених з цукром на ПрАТ "Куп'янський МКК" відповідає державному стандарту України, технічним умовам і технологічним інструкціям затверджених на комбінаті залежно від виду продукції.