Сухе молоко

 

Натуральне коров'яче молоко на 87,5% складється з води і на 12,5% з сухих речовин. До сухих речовин в молоці відносять молочний жир, білки, молочний цукор і мінеральні речовини. Саме технологія сушки молока - видалення вологи з молока, дозволяють отримати сухі речовини, які містяться в ньому.

Повністю вологу видалити з сухого молока неможливо. Нормативним документом ДСТУ 4273 : 2003, по якому виробляються сухі молочні продукти допускається зміст вологи в сухому незбираному молоці не більше 4% і не більше 1,5% в сухому знежиреному молоці.

Сушка молока - це енергоємний процес і вимагає наявність стабільних сировинних ресурсів (молока) для його виробництва. Для отримання 1 кілограма сухого незбираного молока використовується 8,7 літра незбираного коров'ячого молока, а для 1 кілограма сухого знежиреного молока - 11,7 літра знежиреного коров'ячого молока.

На комбінаті сухе молоко виробляється розпорошувальним методом в потоці гарячого повітря. Саме цей метод дає найбільш високі якісні характеристики готового продукту.

Одним з основних етапів в початковому процесі сушки являється згущування молока. Для цього використовуються вакуум-выпаровувальні установки в які подається пастеризоване коров'яче молоко. За рахунок розрідженого стану усередині вакуум-апарата молоко кипить при температурі нижче 100°С. При кипінні зменшується кількість вологи в молоці і, відповідно, збільшується вміст сухих речовин. Коли вміст сухих речовин досягає 43% процесс згущування припиняють і згущене молоко (не плутати із згущеним молоком і цукром) направляють в сушарну вежу.

У сушарній вежі відбувається основний процес - висушування згущеного молока. Згущене молоко подається в купол сушарної вежі. У потоці гарячого повітря (до 200°С) згущене молоко висушується у міру його опускання на дно сушарної вежі де і закінчується технологічний процес - досушування молока, охолодження і відправка на розфасовку.

Фасується сухе молоко у багатошарові паперові мішки з поліетиленовим вкладишем. Поліетиленовий вкладиш потрібний для відвертання набору вологи сухим молоком, а так само має хороші бар'єрні властивості. Багатошаровий паперовий мішок запобігає розриву поліетилену і захищає сухе молоко від сонячного світла.

Сухе молоко вироблюване на комбінаті - це натуральний молочний продукт, який робиться виключно з коров'ячого молока, не містить у своєму складі компонентів немолочного походження. Сфера застосування сухого молока дуже широка. Використовується сухе молоко для виробництва кондитерських виробів, шоколаду, морозива, хлібобулочних виробів, дитячих молочних сумішей, сухих каш.

*У цьому технологічному процесі розглянуті ключові етапи виробництва сухих молочних продуктів. Виробництво сухих молочних продуктів на ПрАТ "Куп’янський МКК" відповідає державному стандарту України і технологічним інструкціям затверджених на комбінаті залежно від виду продукції.