Сирна продукція


Кисломолочний сир - один з небагатьох продуктів харчування, який повністю засвоюється організмом людини і присутній в меню багатьох дієт.

Сир сам по собі - рідко вживають, але у поєднанні з іншими продуктами (вершки, джеми, фрукти, ягоди) вийде смачний і корисний десерт.

Сир буває різним по жирності, складу і способу виробництва.

Звернете увагу, що у продажу є сир кисломолочний, а є продукт сирний.

Продуктом сирним називають продукт, до складу якого включені компоненти немолочного походження, - це може бути:

-рослинний жир (економія на молочному жирі),

- агент твердіння хлорид кальцію Е590 (заощадження часу на виробництво сиру).

Так само сирним продуктом називають сир, який пройшов додаткову температурну обробку вищою за 60°С., після закінчення технологічного процесу.

На ПрАТ "Куп’янський МКК" виробляють лише кисломолочний сир. Технологія сиру кисломолочного полягає у використанні виключно незбираного коров'ячого молока і чистих культур молочнокислих бактерій. До пастеризованого коров'ячого молока вноситься закваска на основі чистих культур молочнокислих бактерій. Після внесення закваски молочну суміш залишають в спокої до утворення сирного згустку.  Цей процес може тривати до 10 годин! Наступним етапом є нагрівання готового сирного згустку для обезводнення -  відділення сироватки з   сирного згустку для отримання вже готового кисломолочного сиру.

Після повного відділення сироватки сир охолоджують, і відправляють на розфасовку. Готовий сир не піддається додатковій температурній обробці - тому зберігається корисна мікрофлора - кисломолочні бактерії. Розфасовують сир в пластикові баночки по 400 грам або еколін по 200 грам.

На основі кисломолочного сиру комбінат виробляє сиркові маси з курагою і родзинками, а так само крем сирковий.

Слово "крем" в перекладі з французького означає "вершки", а оскільки для виробництва крему сиркового збивається сир з вершками - кисломолочний десерт називається "Крем сирковий".

Технологія крему сиркового проста - це збитий кисломолочний сир з натуральними вершками з коров'ячого молока. В процесі збивання додаються різні наповнювачі - родзинки, какао-порошок, або фруктово-ягідні наповнювачі. Це дуже смачний і корисний сирний десерт після виробництва не піддається додатковій температурній обробці.  Після розфасовки в стаканчики по 150 грамів крем потрапляє на охолоджування в склад готової продукції.

*У цьому технологічному процесі розглянуті ключові етапи виробництва сиру кисломолочного. Виробництво сиру кисломолочного, сиркових мас, крему сиркового на ПрАТ "Куп'янський МКК" відповідає державному стандарту України, технічним умовам і технологічним інструкціям затверджених на комбінаті.